top of page

Tiramisu

Tiramisu - cu siguranță cel mai faimos desert italian! Și fiind el așa de faimos... evident că există rețete fără număr: cu ouă crude, fără ouă crude, baby friendly, cu diferite arome...Mai jos veți descoperi varianta mea (spoiler alert - este cu ouă crude).


Cred că cel mai important la un desert așa de simplu este calitatea alimentelor. Ouă foarte proaspete, preferabil de țară sau dintr-o sursă sigura (pentru că de fapt le mănânci crude). Poate ne permitem și să NU alegem chiar cel mai ieftin mascarpone de la raft. Și atunci când vine vorba de pișcoturi vă spun sigur că fac toată diferența la acest desert. Este important cum se bate brânza dar și cum e absorbită cafeaua de biscotti.


Dar să trecem la rețetă!

 

INGREDIENTE

- 3 gălbenușuri

- 3 linguri de zahăr

- 500g de mascarpone

- biscotti cât încap în forma voastră

- aprox 300 ml cafea (preferabil espresso și nu la filtru sau turcească)

- cacao pudră

Opțional: rom, baileys, amaretto, marsala
 

PREPARARE


1) Pregătim cafeaua și o lăsăm la răcit într-un castronel.


3) Separăm albușurile de gălbenușuri.


3) Frecăm gălbenușurile cu un mixer după care adăugăm zahărul și frecăm în continuare până se topește. Putem adăuga 1 linguriță de rom ca să grăbim procesul.


3) Adăugăm și mascarpone lingură cu lingură. Frecăm cu mixerul.


4) Pregătim vasul în care vrem să facem prăjitura și așezăm primul strat de biscotti. Stropim fiecare biscotii cu o lingură de cafea. Nu trebuie să adăugăm nici prea multă cafea altfel riscăm să fie prea înmuiată prăjitura. Putem să și înmuiăm biscotti în castronul cu cafea (pe ambele părți). Personal mi se pare că putem controla mai bine cantitatea de cafea/biscotto cu o lingură.


5) Acoperim cu jumătate din crema de brânză.


6) Adăugăm încă un strat de biscotti + cafea și restul de mascaropone.


7) Acoperim cu o folie de plastic și dăm la rece pentru cel puțin 2 ore. Ideal ar fi peste noapte.

9) Înainte de servire decorăm cu multă cacao pudră. Cacao are tendința de a forma cocoloașe în cutie sau borcan, folosiți o sită sau o solniță mică de ceai pentru a cerne cacao (la fel cum procedăm și cu făina).

 

NOTA

- Rețeta originală implică și albușurile bătute bine bine care sunt incorporate după ce adăugăm mascarpone la cremă. Le adăugăm lingură cu lingură, amestecând cu o spatulă de sus în jos. Personal îmi place mai mult varianta fără albușuri bătute.


- Puteți adăuga 2 linguri de alcool la cafea: rom, baileys, amaretto. Mie îmi place când se simte o notă discretă de "ceva". Dar în acest caz nu mai este un tiramisu pentru copii ;)

 
 

IMG-9475.jpg

Bună și bine ai venit pe Chez Doinush!

Sunt entuziasmată de tot ceea ce înseamnă mâncare, prefer însă să folosesc alimente și ingrediente locale, de sezon și cât mai puțin procesate (atât cât permite secolul 21...). Sper să descoperi și tu o rețetă care să îți placă printre aventurile mele culinare!

bottom of page