Top 10 de foodie TV series favorite
Dacă cumva sunteți tentați să căutați Food TV Shows, Google va genera numai într-o singură secundă 1,970,000,000 de rezultate. Deci ca să începem cu începutul... oamenilor le place să se uite la emisiuni cu și despre mâncare. Plunkettresearch estima in 2018 valoarea întregii industrii agroalimentare la nivel mondial la 8.7 trilioane de $$$ !! Adică aproximativ 10% din GDP-ul global. Este enorm!!! Dar de ce vă plictisesc cu cifre? Ca să vă demonstrez că food matters. Nu numai pentru supraviețuire. Dar și ca entertainment. Pentru că oamenii vor dori întotdeauna să se uite la ceea ce mănâncă alții.
Micul meu top de preferințe nu conține însă emisiuni de gătit, din acelea cu rețete. Ci e mai degrabă despre seriale care mi-au deschis gustul de a descoperi alte țări, alte culturi, alte ingrediente, alte tabieturi culinare. Consider că mâncarea chiar este o modalitate foarte interesantă de a întelege cultura altei țări. Este unul dintre lucrurile care ne definește ca neam. Italienii și pasta, americanii și burgerii, argentinienii și steakul perfect, japonezii și sushi, turcii și tabietul lor legat de cafeaua. Românii și mămăliga? Poate. Românii și sarmalele? Cu siguranță! Acum cei mai cârcotași vor zice... bine bine, dar la origine sarmalele nu sunt românești. Nici schnitzelul nu e la origine austriac. Este italian. Dar e mai faimos in Austria. Pentru că detaliul acela care face diferența este adorația pentru un anumit fel de mâncare. Și frecvența cu care îl servim. Ne place sau nu ne place, în România nu există botez, nuntă sau pomană, Paște sau Crăciun fără sarmale.... Poate se mănâncă sarmale și în Finlanda, Rusia sau Turcia... dar nici o altă țară nu le adoră așa cum le adorăm noi. I rest my case. Dar m-am lungit cu vorba și am deviat un pic de la subiect. Ceea ce era de așteptat pentru că mâncarea este și un subiect foarte pasional. Altfel nu ar da Google 1,970,000,000 de rezultate într-o secundă.
PS: este vorba de un ranking extraordinar de subiectiv, care se bazează exclusiv pe gusturile mele :)

1 MIDNIGHT DINER:
TOKYO STORIES
Foodie serialul pe care îl ador! Întotdeauna îmi dă un vibe de liniște după ce vizionez un episod.
Nu e genul de serial pe care să îl consumi complet în două zile. Ci mai degrabă îți impune o pauză de reflecție între episoade. And I kinda like that.
Povestea nu se continuă de la un episod la altul, dar sunt personaje care au mai multe apariții.
Ce se întâmplă? Avem un chef japonez iar în fiecare episod descoperim o poveste de viață a unui client care îi trece pragul restaurantului. Totul are legătură cu mâncarea. Iar la sfârșitul episodolui se explică rețeta.
Mai trebuie să vă avertizez că melodia de generic creează dependență. Un review foarte drăguț de la The New Yorker puteți citi aici.
Unde se poate viziona? Netflix.

2 ROTTEN
Rotten este un serial/documentar care e un pic regizat ca un crime series. În fiecare episod se prezintă un alt aliment. Cum se produce, cum se comercializează, ce a dus la popularitatea lui... și cine profită. Este vorba despre corupție, legislațiile slabe care o permit, irosirea de alimente și primejdiile care se ascund în spatele tabietelor noastre culinare.
Fiecare episod mi-a lăsat o stare de WOW, I had no effing idea. Dar fiți fără teamă, nu e genul de serial care te transformă în vegan peste noapte. Nu îți dă peste cap toate preferințele în materie de mâncare. Pur și simplu îți deschide ochii, te face să înțelegi mai bine industria agro-alimentară la nivel global, actorii principali și efectele globalizării. Și te face să te gândești un pic la ce va fin in 10-20 de ani.
Season 1
Episodul 1 - "Lawyers, Guns and Honey"este despre miere. Episodul 2 - "The Peanut Problem" este despre alune și alergii. Episodul 3 - "Garlic Breath" este despre usturoi. Episodul 4 - "Big Bird" este despre carnea de pui. Episodul 5 - "Milk Money" este despre lapte. Episodul 6 - "Cod Is Dead" este despre pește.
Season 2
Episodul 1- "The Avocado War" este despre avocado. Episodul 2 - "Reign of Terroir" este despre vinul francez (care provine de fapt din Spania...). Episodul 3 - "Troubled Water" este despre apă. Episodul 4 - "A Sweet Deal" este despre producția de zahăr. Episodul 5 - "Bitter Chocolate" este despre ciocolată. Episodul 6 - "High on Edibles" este despre dulciuri care conțin marijuana.
Deocamdată nu s-a confirmat producția unui nou sezon.
Unde se poate viziona? Netflix.

3 Flavourful Origins
Flavorful Origins îmi place pentru că este complet diferit de toate foodie TV shows vestice. Nu numai că este un serial în Mandarină (adică un dialect chinez). Mai mult, este un serial gândit și făcut de chinezi, pe gustul lor. Nu e făcut pentru entertainment și e foarte greu de comparat cu altă emisiune deoarece chiar se concentrează pe mâncare. Este numai despre mâncare, nu despre Chef, nu despre persoanliatea sau gusturile prezentatorului... Este o emisiune foarte educativă. Uneori vibe-ul îmi aduce aminte de Tele-Enciclopedia de pe TVR 1 :D Dar fiți fără frică, episoadele sunt foarte scurte. Maxim 15 minute (cam asta rămâne când scoți dintr-un serial all the drama :p).
Adevărul este că bucătăria chineză este extraordinar de complexă. Atâtea ingrediente diferite, stiluri de găti diferite în funcție de regiune, ingrediente de mult uitate sau care se găsesc doar în China. Cred că aș putea învăț o viață despre bucătăria lor și de fapt nu aș atinge decât suprafața.
Fiecare episod îmi lasă de impresia de "F***, I had no idea!" Și chiar îmi face poftă de un tur al Chinei, într-o zi după ce se va termina pandemia. One can still dream, right?
Unde se poate viziona? Netflix.

4 THE VERY HUNGRY FRENCHMAN
Un show ceva mai vechi de la my favourite French Chef, Raymond Blanc. În general îmi plac foarte mult rețetele și emisiunile lui de pe BBC. Deobicei chefii francezi sunt destul de faimoși pentru siguranța lor de sine (ca să nu zic aroganță...), dar personal nu mi se pare că este și cazul lui Raymond. Întotdeauna emană mult calm, o căldură umană și pare mult mai down to earth decât foarte multe chefi dar și foarte mulți francezi în general. Genul de persoană care nu a uitat de unde a plecat.
Fix despre asta este și emisiunea. În fiecare episod descoperim cu Raymond o alte regiune a Franței, regiuni ceva mai puțin cunoscute și turistice. Merge la piață, explică rețetele tradiționale care l-au inspirat iar spre sfârșitul episodului îi antrenează pe cei chefii mai tineri pe care îi are în echipă să pregătească un meniu la un restaurant local cu ingredientele cumpărate de la piață. E informativ dar și easy to watch.
Unde se poate viziona?
Serialul e de prin 2012, produs de BBC. Îl găsiți pe DVD, youtube & ză world wide web în general.

5 STREETFOOD LATIN AMERICA
Un serial foodie de la regizorii faimosului Chef's Table (emisiune pe care o ador, dar pe care cred că o știe deja toată lumea).
De cele mai multe ori, atuncă când ne gândim la America Latină primul lucru care ne vine în minte este guacamole și tindem să punem toate țările și tradițiile culinare sud-americane în aceeași găleată. Acest serial ne demonstrează cât de diversă este cultura foodie din America Latină. Și ne mai amintește uneori destul de fin cât de mult îi datorăm acestui continent în materie de mâncare. Chestii banale precum porumbul, cartofii și ciocolata ;)) Sincer chiar nu pot să-mi închipui ce mâncau țăranii în Europa pe la 1700 (căci capetele încoronate întotdeauna au mâncat bine...).
Îmi place deoarece prezintă poveștile de viață ale unor oameni simpli. Oameni care poate dacă ar fi avut o altă șansă în viață, o altă educație sau o altă situație financiară... cu siguranță și-ar fi putut depăși și mai mult limitele. Oameni care au trecut prin multe greutăți dar care au găsit totuși puterea să se ridice singuri de jos, să creeze ceva și să lase ceva în urma lor.
Unde se poate viziona? Netflix.

6 TWO GREEDY ITALIANS
Antonio Carluccio și Gennaro Contaldo sunt cei doi italieni care l-au lansat pe Jamie Oliver. Probabil că nu știați, dar cei doi prieteni erau proprietarii restaurantului unde a început să lucreze Jamie Oliver prin tinerețe. Iar toată dragostea lui pentru Italia și puternica influența a bucătăriei italiene care se simte în preparatele lui... de la ei vine.
Jamie a afirmat foarte des că a învățat tot ce știe de la fostul lui șef (și chef...) Gennaro. Gennaro afirmând același lucru despre Antonio.
Emisiunea e un fel de road-trip back to the roots a celor doi italieni care se întorc în țara lor natală după aproximativ 40 de ani de când au părăsit-o pentru Anglia în speranța unui trai mai bun. Și ne explică într-un stil foarte simpatic ce s-a schimbat dar și ce a ramas la fel în bucătăria italiană.
Unde se poate viziona?
Serialul e de prin 2011, produs de BBC. Îl găsiți pe DVD, youtube & ză world wide web în general. Cei doi au publicat și o carte cu același nume TWO GREEDY ITALIANS, cu peste 100 de rețete.

7 JAKUBIAK: CU DRAGOSTE PENTRU SAVOAREA LOCALA
Pe Tomek Jakubiak l-am descoperit la Paprika TV. Emisiunea lui îmi place foarte mult pentru că
1) tipul e foarte pofticios. De fiecare dată când gustă ceva, îți plouă efectiv în gură și nu sunt chiar așa de mulți chefi care îți și transmit acest vibe pe lângă tehnica de gătit.
2) nu știam mai nimic despre bucătăria poloneză până să-l descoper pe el (în afară de pirogii și supa lor cu sfeclă sau varză roșie). Îmi place foarte mult cum prezintă diferitele regiuni ale Poloniei, fiecare cu specialitățile sale gastronomice, începând de la recoltarea şi până la prelucrarea alimentelor.
3) Și mai are și un stil interesant de a prelua niște ingrediente mai puțin populare, transformându-le apoi în niște feluri de mâncare mai moderne.
Unde se poate viziona? Paprika TV, youtube

Mi-ar plăcea să văd și la noi o versiune locală, românească a ceea ce încearcă să facă Jakubiak. O emisiune bine gândită și regizată despre frumusețea diversității culinare de la noi din țară. Ceva similar am descoperit prin Chef Mihai Toader și Bogdan Simion. “Fragmente” este o poveste culinară în care un chef și un muzician îmbină și transmit într-un mod inedit că microregionalul reprezintă o punte între trecut și viitor. Vibe-ul pe care îl transmit ei este poate totuși ceva mai raw, poate prea autentic și ne-romanțat pentru gustul milioanelor de telespectatori. Dar hardcorde foodies vor aprecia cu siguranță tot efortul depus de ei. Îi găsiți pe youtube.
8 PASTA GRANNIES

Un serial cu și despre pasta. Dar în mod special despre adevăratele master chef ale bucătăriei italiene: bunicile. Bunicile acelea care la 80-90 de ani încă mai fac pasta cu mână - o tradiție care din păcate începe să dispară și in Italia.
Ca să fiu sinceră, eu probabil că sunt una dintre puținele persoane de pe glob care nu se omoară după paste. Deci nu mă uit pentru tehnică sau rețetele de paste de mult uitate. Ci mai degrabă pentru vibe-ul autentic, pentru casele și bucătăriile lor simple și nesimandicoase care oferă portrete unice ale adevăratului stil de viață italian și nu în ultimul rând pentru mesajul transmis:
"When you have good ingredients, you don't have to worry about cooking. They do the work for you." Lucia - 85, Pasta Granny, De la Pasta Grannies învățăm că bucătăria autentic italiană este simplă, frumoasă și de ce nu și accesibilă (și ca tehnică, și ca preț). Pasta Grannies are deja peste 700.000 de abonați pe youtube. În fiecare vineri postează un nou episod despre o altă bunicuță și stilul ei de a face pasta.
Mai nou (well, din 2019...) se poate achiziționa și cartea de bucate Pasta Grannies de Vicky Bennison.
Unde se poate viziona? youtube

9 SAMURAI GOURMET
Al doilea serial japonez de pe listă. Samurai Gourmet este despre un pensionar de 60 de ani (și aici e pic nerealist pentru că în Japonia nu prea se iese la pensie la 60 de ani :D). Ei, acest pensionar trebuie să își umple timpul liber cu ceva așa că începe să își redescopere pasiunea pentru mâncare. Până aici boooooring.... Devine însă interesant atunci când apare prietenul lui imaginar (pentru că da, mulți japonezi trăiesc cu un picior in fantasy world - nu o zic eu, o zic statisticile). Iar prietenul lui imaginar este un samurai de la care învață să fie mult mai curajos în alegerile lui culinare.
Episoadele sunt scurte, dialogurile simple, e ușor de urmărit după o zi obositoare, nu cere foarte multă concentrare. Deși personajul principal este un pensionar, în fiecare episod este prezentată o altă situație din viața de zi cu zi în care ne putem recunoaște cu ușurință.
Îmi place în mod special mesajul subtil care se transmite cu fiecare episod: Life is short. Do more of what makes you happy! Și deși episoadele și rețetele prezentate sunt foarte simple... recomand să nu vă uitați pe stomacul gol ;)
Unde se poate viziona? Netflix.

10 THE SWEETTOOTH SALARYMAN
Un serial ciudățel, chiar foarte ciudățel. Din nou japonez. Recunosc că am o anumită afinitate pentru bucătăria și cultura japoneză. Nu știu, poate mi se trage de la Sailor Moon :D Cert este că este un serial mai greu de înțeles dacă nu ai intrat niciodată în contact cu adevărata cultură japoneză. S-ar putea ca la primul episod să aveți o reacție severă de WTF.
Despre ce e vorba: Despre un sales rep extraordinar de muncitor și conștiincios (very japaneze) al cărui singur scop în viață este să își termine business trip-urile cât mai rapid posibil încât să aibă timp pentru adevărata lui pasiune: dulciurile și food blogging. Sales person by day, food blogger by night.
Trebuie să recunosc că mă identific un pic cu personajul personal, Kantaro. Deoarece și eu la în moment dat în cariera mea de abia așteptam să termin mai repede store-checks încât să am timp pentru o cafea și o prăjitură în oraș. În timpul programului, cred că e de la sine de înțeles :D
Serialul este însă regizat într-un stil foarte japonez, se inspiră mult din cultura manga, foarte multe efecte speciale care poate nu vor fi pe gustul tuturor. E mai degrabă o comedie, o satiră directă adusă japonezilor și obsesiei lor pentru detalii și perfecțiune. Dar care explică foarte bine deserturile japoneze (dar și pe unele vestice).