Trifle cu fructe, multă cremă de vanilie și frișcă
Trifle - o rețetă foarte populară în Anglia. Cum ne bucurăm noi românii de Crăciun de cozonac, francezii de bûche de Noël... așa se bucură și englezii de trifle pe masa lor de Crăciun. La origine este un desert alcolizat destul de bine. Ca să fie atmosfera festivă. Dar evident că se poate renunța la alcool. Eu de fapt prefer această rețetă mai degraba pe timpul verii pentru că poate fi foarte răcoritoare. Consider că de Crăciun avem deja destul de multe alternative dulci in bucătaria românească. Cert este că acest trifle cu siguranță va asigura acel moment de WOW printre musafiri. Este pur și simplu un desert foarte atractiv din punct de vedere vizual. Iar din punctul meu de vedere și ușor de făcut. Ce mai îmi mai place este și faptul că se poate prepara cu 1-2 înainte. Într-o dimineață faci pandișpanul. Chillax. Fără să te grăbească nimeni. Mai pe seara faci și crema de vanilie. Frișca poți să o bați proaspătă, chiar inainte de a o servi. E un desert care oferă ceva mai multă libertate în organizare și nu trebuie să stai 2 ore lipită de blatul de bucatarie ca să îți iasă. De fapt, chiar e recomandat să îl prepari de dinainte, ca să apuce pandișpanul să absoarbă tot alcoolul sau siropul. 5 pași sunt necesari în prepararea unui trifle:
1) Facem un pandișpan. Sau cumpăram unul de-a gata. Sau refolosim un cozonac sau un chec care începe să se usuce. 2) Însiropam bine pandișpanul: cu un sherry sau cu un vin de desert, cu siropul dintr-o conservă de fructe sau cu un sirop proaspăt făcut de noi. Eu am ales un sos proaspăt cu vișine, suc de portocale, vin roșu, zahăr brun, cardamom și vanilie
3) Preparăm crema de vanilie din ouă proaspete. Sau facem o budinca de vanilie de la pliculeț.
4) Acoperim cu multa frișcă. 5) Decorăm cu fructe. Voi decideți cât de mult timp investiți în detalii și ingrediente ;)

INGREDIENTE PANDIȘPAN
- 3 oua
- 3 linguri de zahar
- 3 linguri de faina
- cateva picaturi de zeamă de lămâie
- opțional: 1 linguriță de cognac
SOS DE VIȘINE (sau alte fructe)
- aprox 300g de vișine - 20ml de apă - 50ml de vin roșu - suc de la 1 portocală - 2-3 linguri de zahăr brun - 1 linguriță de cardamom măcinat - 1 păstaie de vanilie sau 2 lingurițe de extract - optional: scorțișoară, coajă de portocală rasă CREMĂ DE VANILIE - 2 ouă + 1 gălbenuș - 300ml de lapte - 300ml de friscă lichidă pt desert - 1 păstaie de vanilie (sau 2-3 lingurițe de extract)
- 100g de zahăr - 30-40g de amidon
FRIȘCĂ - 300-400ml de frișcă lichidă pentru desert - 50-100g de zahăr pudră - câteva picături de zeamă de lămâie + multe, multe fructe proaspăte, fulgi de migdale, fistic, fulgi de ciocolată, de cocos. În fine, ce vă place vouă ;)
PREPARARE
1) Facem pandișpanul. Ungem tava cu unt și tapetăm cu făină. Separăm albușurile de galbenușuri. Adăugăm un pic de zeamă de lămâie și batem albușurile bine bine cu un mixer. Adăugăm zahărul lingură cu lingură. Și opțional un pic de cognac. Pentru aromă, dar și ca să topească zahărul mai rapid (să nu se simtă granulat pe vârful limbii). Amestecăm în continuare cu mixerul și adăugăm galbenușurile unul câte unul. La sfârșit cernem făina și adăugăm cele 3 linguri, puțin câte puțin. Amestecând cu o spatulă de sus în jos. Adăugăm compoziția în forma de tartă și dăm la cuptor aprox 20 de min la 180 grade. Facem testul cu scobitoarea. 2) Pregătim sosul: Spălăm bine vișinele și le scoatem sâmburii (dacă nu aveți ustensilă specială pentru aceasta operațiune, faceți ca mamaie. Folosiți un ac de siguranță ;). Într-o tigaie adaugăm zahărul brun împreună cu apa. Amestecăm încontinuu la foc mic. Când s-a topit zahărul, adăugăm și sucul de portocală, vinul și vișinele. Dacă folosiți o păstaie de vanilie o tăiați pe de-a lungul și o adăugați acum. Lăsăm sosul să fiarbă la foc mic până se îngroașă ceva mai bine. Dacă folosiți extract de vanilie, îl adăugați la sfârșit, după ce ați luat tigaia de pe foc (împreună cu cardamomul). Extractul de vanilie își pierde din intensitatea gustului dacă este expus la o sursă de căldură.
3) Pregătim crema de vanilie: Încălzim laptele împreună cu frișca lichidă. Doar încălzim. NU fierbem. Dacă folosiți păstaie de vanilie, o tăiați acum și o adăugați la lapte ca să aibă timp să îți lase aroma. Într-un vas, cu un mixerbateți spumă cele 2 ouă + gălbenușuri. Adăugați și zahărul și bateți în continuare până compoziția se dublează în volum. La sfârșit incorporăm și amidonul. După ce s-a răcit laptele amestecat cu smântână, îl adăugăm firicel, încetul cu încetul la ouăle bătute cu zahăr. Dacă ați folosit păstaie de vanilie, înlăturați coaja (ori o pescuiți din lapte, ori puneți o sită peste castron atunci când turnați laptele). Amestecăm în continuare cu mixerul până s-a incorporat tot laptele. Transferăm compoziția într-o oală (ideal cu fund dublu) și amestecăm încontinuu cu un tel la foc mic până se îngroașă compoziția. Aprox 5-8 min. Aveți atenție să nu amestecați prea mult. Când vi se pare că e gata, vă opriți. Crema de vanilie se poate tăia și după aia trebuie să o luați de la capăt. Nu pot da un timp de gătire fix pentru că depinde foarte mult de calitatea ouălor și a laptelui. Crema o acoperiți imediat cu o folie de plastic (gen lipiți folia de cremă). Procedăm așa ca să nu se formeze o crustă deasupra cremei. Vă asigur că plasticul se va dezlipi super ușor și nu veți irosi nici pic de cremă ;)
4) Batem frișca: eu o prefer pe cea naturală care se găsește la raionul de lapte și nu conține foarte mulți conservanți. În mod special încerc să evit caragenanul (E404). Frișca trebuie să fie rece rece. Recomand să țineți și vasul în care veți prepara frișca la frigider ca să fie și el rece, rece. Pregătim zahărul pudră (eu de ex âl râșnesc singură, nu cumpăr din comerț deoarece pe lângă zahăr mai conține și alti conservanți ca să nu se întărească). Adăugăm câțiva stropi de zeamă de lămâie și batem cu mixerul. Am mai citit des recomandarea că frișca s-ar bate mai bine cu un mixer vertical (și nu cu 2 bețe). Așa se evită formarea bulelor de aer. Eu neavând un mixer vertical, îl folosesc pe cel cu 2 bețe. Dar nu amestec circular ca la alte creme. Pur și simplu îi dau drumul la viteză maximă și îl țin pe aceeași poziție. Până acum m-a ajutat acest mic truc. Când observăm că s-a îngroșat frișca (dar nu complet) adăugăm și zahărul. Atenție să nu amestecați prea mult pentru că altfel riscați să faceți unt ;)
5) Într-un bol mare de punch sau o saladieră mare mare, așezăm straturile pentru trifle. Pandișpanul tăiat cubulețe sau rupt cu mână formează baza de jos. Insiropăm. Adaugăm fructe proaspete. Dacă mai avem pandișpan mai punem un strat pe care iar îl însiropăm. Adăugăm crema de vanilie. Peste cremă urmează frișca. Iar la final decorăm cu multe fructe proaspete, ciocolată rasa etc etc. Recomand să nu î-l serviți imediat ci să îl lăsați să stea peste noapte ca să apuce pandișpanul să se înmoaie de la sirop.
NOTĂ - în lipsă de vișine merge de minune și afine, zmeură, căpșuni, chiar și piersici...
- puteți incorpora un pic de cacao în pandișăpan și ciocolată topită în frișcă pentru un look mai dark
- basically the sky is the limit cu acest desert. Există sute de combinații posibile :)